Aan het roer

Raar hoor. In februari full-swing in functie en dan direct volop aan de bak met ‘de twee crises met een C’: C2000 en COVID. Dan helpt het natuurlijk, dat ik al op 1 juni vorig jaar startte in mijn rol als kwartiermaker, voor een paar uur in de week. En toch is het in deze nieuwe situatie ook zoeken. Naar wat ik kan betekenen. Waar ons projectteam kan helpen. De verbinding leggen tussen wat landelijk van meldkamers wordt gevraagd en wat we ‘gewoon’ op drie locaties in Oost Nederland doen. Omdat iedereen dat zo gewend is. Omdat de professionals daar goed in zijn. Omdat dàt gezien de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de disciplines ook zo hoort. Omdat we, in tegenstelling tot het merendeel van de meldkamergebieden in Nederland, nog niet zijn samengevoegd.

Al snel is er het warme contact met de leiding van de meldkamerlocaties en maken we samen praktische afspraken. Werkbaar, uitlegbaar en met enige vorm van mildheid. Omdat we allemaal zoeken naar de beste manieren. Problemen en ongemakken willen oplossen. En we uit deze crises lering kunnen trekken voor onze meldkamer van de toekomst.

Daarnaast, de werkzaamheden voor de samenvoeging van de meldkamers in 2022 en de realisatie van de nieuwbouw moeten dóór. Misschien niet direct ‘eerste prio’ in de kolommen, die nu echt even wat anders aan hun hoofd hebben. Maar voor ons wel zeker nodig om de deadlines straks te halen.

Als projectteam voor de Meldkamer Oost Nederland i.o. zaten we daarom ook op dat vlak niet stil. Ook gingen de operationele stuurgroep en de bestuurlijke regiegroep gingen gewoon door, al was het in een vorm die af en toe wat behelpen was. Het Definitief Ontwerp van de nieuwbouw werd afgerond. De inrichting van het beheer krijgt steeds meer vorm. En we voltooiden de koersnotitie met gedachtegoed waarmee we de komende pakweg 2 jaar in willen gaan.  

Continuïteit voorop. Dat is en blijft het vaste adagium voor onze meldkamerdienstverlening. En méér dan relevant voor de realisatie van onze Meldkamer Oost Nederland!

Janice Meerenburgh
kwartiermaker Meldkamer Oost Nederland i.o.

Voeg toe aan selectie