Biodynamisch licht in en om de meldkamer

In de nieuwe meldkamer wordt gebruikgemaakt van biodynamisch licht. Uit veel studies blijkt dat licht een belangrijke factor is voor een prettig welzijn op de werkvloer. Door daglicht ontwikkelen we een regelmatig dag- en nachtritme, ons bioritme. Dat is o.a. bepalend voor de alertheid, prestatie en concentratie. Een slecht lichtontwerp zorgt voor veel oogadaptatie, wat vermoeiend is voor medewerkers.

Nabootsen van daglicht

Om ons bioritme op een goede manier te reguleren kan kunstverlichting worden toegepast die het verloop van het daglicht nabootst met een variatie in lichtintensiteit en lichtkleur. Van koelwit licht, neutraalwit licht tot warmwit licht (daglichtsimulatie). Van zonsopkomst tot zonsondergang, elk moment van de dag kan worden nagebootst. De koele lichttonen activeren en stimuleren, terwijl warme kleuren oproepen tot rust en ontspanning. Daarnaast zorgt een egaal lichtbeeld voor rust, je ogen hoeven niet meer continu te schakelen van licht naar donker. Dit voorkomt weer hoofdpijn.

Verlichting op de meldkamervloer

We hebben voor de meldkamer een uitgekiend lichtontwerp gemaakt. Er zit een groot aantal brede koven in het plafond en er zijn grote raamstroken voorzien, om optimaal gebruik te maken van daglicht. Verder is gekozen voor een dynamisch en zacht wit- transparant licht dat vanuit de plafondkoven zorgt voor voldoende verlichting op de meldtafels en mee-ademt met het daglicht in kleur en intensiteit.

Overdag zorgen we voor een natuurlijk effect. Het kunstlicht is dan iets witter, waardoor het een aanvulling is op het daglicht. We kiezen voor visueel comfort op de gehele meldkamervloer: we hebben ontworpen op weinig verschil in helderheid. Met lichtsimulaties via de computer is door een lichtexpert gecontroleerd dat de helderheid gelijkmatig is. Dat betekent dat het licht op de meldkamerwerkvloer standaard is ingesteld. Er kunnen geen veranderingen worden aangebracht. 

LED-lamp per meldtafel

Alhoewel het eigenlijk niet nodig is, krijgt iedere meldtafel toch een eigen geïntegreerde individuele LED-lamp. Op die manier kan de centralist desgewenst naar individuele behoefte toch voor een sterkere verlichting kiezen.

Ervaringen

In Bergen op Zoom en Drachten werken centralisten met deze biodynamische verlichting. Uit de reacties blijkt dat mensen wel even hebben moeten wennen. In de nacht is het lichter op de werkplek dan zij gewend waren. Niettemin geven de collgea's aan na deze wenperiode niet meer te hoeven voorslapen voor een nachtdienst en dat zij ook na hun dienst meer energie over hebben. 

Buitenkant gebouw

Ook buiten is aandacht aan de verlichting besteed: de gevel wordt met zacht, amberkleurig licht aangelicht zodat het bruine gebouw ook ’s nachts een warme uitstraling heeft. Bij deze verlichting is speciaal gelet op de fauna in het Natura 2000-gebied de Hoge Veluwe. De verlichting is namelijk vleermuisvriendelijk; de huidige natuurwetten vragen daar rekening mee te houden bij buitenverlichting.

 

 

Voeg toe aan selectie