Het ingenieursbureau

Nelissen Ingenieursbureau uit Eindhoven is de andere ontwerper die aan de slag mag. Zij zijn verantwoordelijk voor klimaat, licht, akoestiek, data en elektra in het gebouw. Een fijn klimaat op de werkplek is een heel belangrijke arbeidsvoorwaarde. In een “24/7-gebouw”, waar ook nachtdiensten worden gedraaid, is dat nog meer van belang. Nelissen heeft hier veel ervaring mee.

De uitdaging wordt nog groter, omdat het kabinet alleen nog klimaatneutrale gebouwen wil bouwen. Dat betekent dat in zomer en winter met zo weinig mogelijk energiegebruik voldoende verwarming en koeling gerealiseerd moet worden. 

De architect heeft veel oog in zijn ontwerp voor daglicht, maar daarnaast moet er goed gekeken worden naar het kunstlicht: wat doet dat met de biologische klok van ploegendiensten? Daar zijn specialisten voor nodig. Het Politie Diensten Centrum (PDC) heeft daar in de uitvraag op gehamerd, en Nelissen heeft in zijn plannen goed laten blijken daar verstand van te hebben. 

Zonder een gebouwontwerp te hebben (de ingenieursbureaus wisten namelijk niet wat de architecten hadden ontworpen), zijn er toch hele realistische en slimme plannen ingeleverd. Ook Nelissen heeft daarbij al slim ingespeeld op de klimaatneutraliteit.

Daarnaast zijn er ideeën ingeleverd over de toekomstbestendigheid van het gebouw. De Nationale Politie wil flexibeler vastgoed, zodat in de komende decennia ook gewijzigde organisaties in de bestaande gebouwen kunnen worden ingepast, zonder dat je alles hoeft te slopen. Daar zagen we ook goede antwoorden op terug in het winnende plan van aanpak.

Voeg toe aan selectie