Het lijkt af maar is nog niet klaar

Het dak zit erop, de ramen erin, het binnenwerk staat. Al het buitenwerk is bijna klaar. De bouwkundige oplevering van het meldkamergebouw komt nu snel dichterbij. Maar, zoals het met mensen ook is, de staat van het ‘buitenwerk’ zegt meestal niet alles over wat er ‘binnenin’ gebeurt. Iemand kan rustig ogen. Terwijl het binnenin vuurwerk is. En je hem beter even een beetje ruimte kunt geven. Goed opletten en aanvoelen helpt. Vragen soms ook. Aannames zijn ‘killing’, wil je de relatie een beetje goed houden. Niets menselijks is ons vreemd.

Zo is het ook wel een beetje met ons nieuwe gebouw. Uiterlijk lijkt het af. Klaar om erin te trekken. Maar de werkelijkheid ligt iets anders. Er moet nog veel gebeuren om het een echte werkende meldkamer te laten zijn. In een gebouw dat door iedereen goed te gebruiken is. Van de installatie van koffiemachines (om maar een eerste behoefte te benoemen) tot de inbouw van de complexere ICT (MER- en SER-ruimtes). Van het inregelen van de meldtafels tot de plaatsing van meubilair en het verzorgen van autorisatie en beveiliging. Slechts een greep uit de zaken die in een gebouw met vitale functie zorgvuldig, gecontroleerd en in rust op orde gebracht moeten worden. Zonder dat al kantoren worden ingenomen, her en der door beveiligingsschillen heen wordt gelopen of overleggen in ruimtes worden gepland waar koffie, toiletten en ICT nog niet gebruiksklaar zijn. Om een goede start voor alle gebruikers te maken, willen we dit laatste voorkomen. Het pand is dus vanaf bouwkundige oplevering tot een nader te noemen moment begin september alleen toegankelijk voor ‘bestemmingsverkeer’; mensen die er voor ons allemaal werk te doen hebben.

Dat dit kan leiden tot teleurstellingen begrijp ik heel goed. Want, als het af is, is het toch klaar voor gebruik? Helemaal als je, bij  gebrek aan werkplekken of overlegplekken op sommige dagen, letterlijk kijkt naar een pand dat af lijkt. Natuurlijk willen we graag iedereen het nieuwe gebouw laten zien. Onze inschatting is dat we na de zomervakantie (medio september) rondleidingen kunnen geven en weekenden kunnen inplannen waarin collega´s samen met hun familie hun nieuwe werkplek kunnen bekijken. Omdat het een gebouw met vitale functie is, maken we daar een goed programma met dito aanmeldmogeljikheden voor.

Nog even geduld dus. Dat het van buiten rustig is en af lijkt, betekent niet dat er binnenin niet keihard wordt gewerkt. Geef al die mensen even de rust en de ruimte om dit zorgvuldig te kunnen doen. Zodat een meldkamergebouw dat af is, ook echt klaar is voor goed gebruik.

Janice Meerenburgh

Kwartiermaker Realisatie Meldkamer Oost-Nederland

Voeg toe aan selectie