Mee maken

Sfeerimpressie proefopstelling door Janice Meerenburgh, kwartiermaker Meldkamer Oost Nederland.

“Tjee, ik moet wel even wennen aan de ruimte hoor! Best groot… “Hoe vaak ik dat niet heb gehoord tijdens de proefopstelling van de nieuwe meldkamer. Eerlijk is eerlijk: ik moest dat zelf ook. In het echt zien en voelen – beleven - is toch anders dan lezen vanaf het papier. En helemaal als je, net als ik, niet echt een heel goed gevoel hebt bij afmetingen.

Spannend vond ik het, de proefopstelling. Een op werkelijke grootte nagebouwde opstelling van onze nieuwe meldkamer Oost Nederland in de Hanzehal in Zutphen. Het voelde voor mij als een ‘lakmoesproef’: Deugt de opstelling? Hebben we goed genoeg geluisterd naar de collega’s van de werkvloer? Ik kan dat wel van mening zijn, en met mij de leidinggevenden van de huidige meldkamers, maar uiteindelijk bouwen we een meldkamer voor alle collega’s die daar straks een groot deel van hun tijd gaan doorbrengen. Het is belangrijk dat dat gebeurt op een plek waar je je thuis kunt voelen. Waar je nu al het idee hebt gekregen dat het werkbaar voor je is. Juist dat hoor ik graag van alle collega’s zelf. En dat het dan niet zo mooi ‘recht’ staat als de architect had bedacht (of eigenlijk vanuit esthetiek wel heel graag wenste), dat nemen we op de koop toe. We gaan immers samen voor een meldkamer Oost Nederland die - om te beginnen met de inrichting - voor alle mensen ‘werkt’. 

Hoe fijn was het dan ook dat de reacties positief waren. We hebben oprecht geprobeerd alle wensen die de brandweer, de politie, de collega’s van de ambulancezorg en van het RTIC het afgelopen jaar bij ons inbrachten, te vertalen. Mijn overtuiging? De ruimte moet van nature uitademen hoe er het fijnste gewerkt wordt. Dan is er balans. Dat geeft rust. Dus aansluiten bij die 98% van de tijd dat de collega’s van brandweer, politie, ambulancezorg en RTIC met hun dagelijkse werk bezig zijn. En juist niet die 2% opgeschaalde situatie als uitgangspunt nemen voor de opstelling van de meldtafels.

Als ik de feedback van de aanwezigen hoor, dan concludeer ik voorzichtig dat ons dat samen is gelukt.

Deze eerste stap hebben we genomen. Met proberen, leren en luisteren. En niet bang zijn ‘óm te denken’ als eerste inrichtingsplaatjes niet goed blijven aanvoelen. Dit soort keuzes gaan we de komende jaren nog veel vaker meemaken. Om die nieuwe meldkamer écht werkbaar te maken. Mijn open uitnodiging naar alle collega’s is: doe mee! Help ons jouw fijne werkplek te creëren. ‘Maak het mee’. Dat gaat ons samen lukken!

Janice Meerenburgh
Kwartiermaker Meldkamer Oost Nederland/ Hoofd Meldkamer Oost Nederland a.i.

Kijk <hier> naar de sfeerimpressie. Als je er niet bij was, kun je hiermee ook deze belangrijke stap ‘mee maken’.
 

 

Voeg toe aan selectie