Meldkamer Oost-Nederland op 21 maart 2023 ‘live’

Op 21 maart 2023 gaat de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland ‘live’. Dit betekent dat de drie bestaande meldkamers van brandweer, politie en ambulancezorg, – de MAN, de MON en Meldkamer Twente – vanaf dat moment hun deuren sluiten. Alle dienstverlening vindt dan vanuit ons nieuwe gebouw aan de Europaweg 77 in Apeldoorn plaats.

Eerder deelden we het bericht dat voor de collega’s van de ambulancezorg nog gezocht werd naar een pragmatische, tijdelijke oplossing om ook voor hen de overgang op 21 maart 2023 mogelijk te maken. Deze tijdelijke oplossing is nodig omdat de gewenste Zorgcoördinatiecentra (ZCC) op het moment van livegang nog niet geheel klaar zullen zijn. De gedachte achter de ZCC’s is dat de ambulancezorg de intake van 112-meldingen vanuit de nieuwe meldkamer in Apeldoorn (MK ON) uitvoert. Het overige deel van het ambulancezorgproces wordt decentraal vanuit ZCC's in de regio uitgevoerd.

Na een zomer van hard werken is er meer duidelijk over de tijdelijke oplossing. De RAV-directies en -managers hebben samen met LMS onderzocht wat mogelijk is om de ZCC-locaties zo snel mogelijk operationeel te krijgen en hiermee de tijdelijke tussenstap vorm te geven. Vanaf 21 maart worden de drie ZCC’s tijdelijk gehuisvest in de ICT-opleidingsruimte van LMS in het nieuwe meldkamergebouw in Apeldoorn. Naar verwachting duurt deze oplossing maximaal een aantal weken. Gestreefd wordt naar het zo snel mogelijk operationeel krijgen van de ZCC-locaties in de regio (Zwolle, Hengelo en Arnhem), zodat de dienstverlening op korte termijn naar die locaties kan.

21 maart 2023 komt snel dichterbij. Alle disciplines zijn druk bezig zich voor te bereiden op een soepele overgang. Het is voor alle betrokkenen een forse ‘klus’ die gebeurt naast het openhouden van de huidige meldkamerlocaties. De zorg aan onze burgers en het ondersteunen van collega’s in het veld gaat in de tussentijd onverminderd door.

Voeg toe aan selectie