Ontwerp nieuwe meldkamer definitief

Het is zover! De Stuurgroep Huisvesting heeft het ontwerp van de nieuwe meldkamer op 7 april jongstleden vastgesteld. Het ontwerp voldoet aan de wensen van brandweer, politie, ambulancezorg en het Realtime Intelligence Centre (RTIC).

De wensen van de verschillende disciplines zijn tijdens het ontwerpproces ingebracht en ook realistisch en naar tevredenheid verwerkt. Dit concludeerden onze directies in hun Operationele Stuurgroep. Bovendien zijn de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) en het Politie Diensten Centrum (PDC) eveneens akkoord met het Definitief Ontwerp, zowel met de bouwkundige voorzieningen als met de kosten.

De participatiedagen en de proefopstelling van de meldkamer in de Hanzehof in Zutphen, vorig jaar, waren van doorslaggevende betekenis voor het definitieve ontwerp. De wensen van ons als toekomstige gebruikers leidden bijvoorbeeld tot een uitbreiding van het aantal magnetrons in de pantry, aanpassing van de koelkasten en tot uitbreiding van de toiletgroepen.

Een extra medewerkersbijeenkomst over de inrichting, eind september vorig jaar, gaf de ontwerpers nieuwe en praktische inzichten, bijvoorbeeld over de vloer en kleurstelling van de meldkamer. Dit wijzigde het type vloer en zorgde voor een kortere vervangingstermijn ervan. Dankzij de proefopstelling was bovendien de plek voor de CaCo en de OvD-en van de politie beter vast te stellen.

Nieuwe inzichten meldkamerverdieping

  • In de pantry van de meldkamer is het aantal magnetrons verhoogd van vier naar zes.
  • Er zijn twee grote koelkasten opgenomen in de pantry.
  • De trap in de hal is verschoven, zodat die niet meer pal naast de pantry uitkomt.
  • Er komen meer toiletten.
  • De capaciteit voor de opslag van stoelen is verhoogd (stoelenremise).
  • De ruimte waar je even kunt bijkomen na een intensieve inzet (recuperatieruimte) heeft vrij zicht naar buiten met openslaande deuren en een Frans balkon.
  • Er komt een gordijn tussen de briefingsruimte en de meldkamer.
  • Er zijn extra parkeerplaatsen gerealiseerd. 

De stoelenremise bestaat uit twee opslagruimten, die aan de centrale meldkamerruimte grenzen. Dit is voor de opslag van stoelen, zodat de meldkamervloer vrij blijft van niet gebruikte stoelen. Dat gaat zowel om persoonlijke ARBO-stoelen van medewerkers, die op dat moment geen dienst hebben, als om reservestoelen. Medewerkers kunnen kiezen uit twee soorten stoelen. We zorgen ervoor dat er van beide soorten voldoende reservestoelen zijn.

Aanpassing technische ruimte

Verder is gebleken dat de technische ruimte aanvankelijk te krap was ontworpen. Dat is bijgesteld op basis van een doorrekening van de technische voorzieningen in installatietekeningen. Hierdoor wordt het gebouw iets groter dan eerst was berekend.

Omgeving

Nu het ontwerp is vastgesteld, ligt ook de directe omgeving van het nieuwe gebouw vast. Er komt een parkeerplaats, gedeeltelijk voorzien van overkapping met zonnepanelen. Dit past bij het energieneutrale karakter van het nieuwe gebouw.

Aanpassing aan de 1,5 meter samenleving

De gevolgen van de coronacrisis werken mogelijk ook door in het ontwerp van de nieuwe meldkamer. We zijn in beeld aan het brengen wat het betekent, als we blijvend rekening houden met de 1,5 meter samenleving, te beginnen bij de meldtafels. De afmetingen van de meldkamerruimte en de grootte van de meldtafels geven in ieder geval voldoende garantie om die 1,5 meter te kunnen aanhouden. 

Voeg toe aan selectie