Pannenbier en de vlag in top!

Sinds de start van de bouw, eind maart, is er veel gebeurd. Na het heien, de aanleg van de fundering en het optrekken van de vijf verdiepingen, bereiken we in de tweede helft van oktober het hoogste punt!

Pannenbier

Het hoogste punt van een gebouw is traditioneel een klein feestje voor de bouwers. Iedereen die ooit zelf een huis heeft gebouwd, heeft hier vast ervaring mee: het pannenbier of de vlag in de top. 

'Pannenbier is een term uit de bouw. Wanneer het hoogste punt van een gebouw is bereikt en de dakpannen gelegd kunnen worden, wordt bier geschonken dat door de opdrachtgever beschikbaar wordt gesteld. In sommige streken plaatst men een meiboom op de nok, maar meestal is het een vlag die blijft wapperen totdat het pannenbier is geschonken en gedronken. Een bezem op het hoogste punt nadat de vlaag is gestreken, duidt erop dat er geen bier is geschonken.' Bron: Wikipedia

Bouwbedrijf Friso (met onderaannemers) heeft de hele zomervakantie doorgewerkt, waardoor in de tweede helft van oktober het hoogste punt van het nieuwe meldkamergebouw wordt bereikt. De werklieden worden ter gelegenheid daarvan eind oktober door opdrachtgever Politiedienstencentrum (PDC) in het zonnetje gezet. 

Afbeelding boven: de bouw op 22 september en 6 oktober 2021. Het dak van de meldkamer (let op: niet van de hoogbouw) zit er op! Foto's: Marco Haagen

Timelapse

Uiteraard laten we deze mijlpaal ook voor de nieuwe bewoners van het meldkamergebouw niet ongemerkt voorbijgaan. Op diezelfde dag komt een eerste timelapse beschikbaar. Deze laat het verloop van de bouw tot nu toe zien. We vieren dit bijzondere moment met de gebruikers, zijnde het meldkamerpersoneel, kantoorpersoneel en beheerders MAN, MON en Twente en de teams TTT en TGO van Politie Oost-Nederland, op de werkplek met iets lekkers bij de koffie.  

Planning

De bouw vordert gestaag. Toch is het ook alle zeilen bijzetten. Want net als bij andere bedrijven in de bouwsector is het momenteel een kunst om tijdig aan het goede materiaal te komen. Ook bleek tijdens het heien de geologie iets anders dan we hadden verwacht.

De aannemer doet zijn uiterste best om binnen de planning te blijven lopen; daarom staat de datum voor bouwkundige oplevering van het gebouw nog steeds op eind mei 2022. Daarna gaan we bezig met het installeren van alle techniek, waar de meldkamer en de andere diensten in het gebouw op draaien. En koersen we op een livegang eind 1e kwartaal 2023. 

Meer weten over de bouw? 

Projectleider Marco Haagen kan je er alles over vertellen. Hij is te bereiken per mail: marco.haagen@politie.nl, of telefoon: 06 - 50 50 21 70. Heb je al vragen over de installatie van de techniek? Remko Tippens kan deze vast en zeker beantwoorden. Je kunt hem bellen op 06 - 46 10 44 56 of mailen via remko.tippens@politie.nl

Voeg toe aan selectie