Veiligheid en integriteit

Bij het overbrengen van informatie is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Informatie moet voldoen aan bepaalde integriteitscriteria. Team Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie biedt hierbij ondersteuning. Ook de LMS schenkt regelmatig aandacht aan dit belangrijke onderwerp. Op het moment dat deze nieuwsbrief verschijnt, vindt de Security Week van de LMS plaats.

VIK en de meldkamer

Het team VIK heeft als doel het bewaken van de integriteit van de politie als maatschappelijke organisatie. VIK bestaat uit drie teams: Veiligheid (screeningsonderzoeken), Integriteit (het uitvoeren van interne onderzoeken) en Klachtbehandeling. Daarnaast zijn ook integrale beveiliging en preventie bij het VIK belegd. 

Zo hebben wij met de bouw en inrichting van de MK ON met VIK te maken. Het gebouw van de MK ON is van de politie. VIK helpt ons met de juiste mate van beveiliging van het terrein en het gebouw. Ook de toegang tot het gebouw hoort daarbij. Recent hebben we met VIK afgestemd over de camerabeelden van de livestream: wat deel je, hoe en met wie? Ook is VIK raadgever in kwesties met informatiedeling en privacy. Ogenschijnlijk iets simpels als het maken van een adressenbestand voor onze nieuwsbrief is omgeven met integriteits- en privacyrichtlijnen. Preventie, voorkomen dat vervelende situaties ontstaan, loopt bij VIK als een rode draad door de werkterreinen heen. Bij preventie speelt de beroepscode een belangrijke rol. 

VIK staat onder leiding van teamchef Rainier The en maakt deel uit van de eenheidsstaf. VIK Oost-Nederland is te bereiken per mail: vik.oost-nederland@politie.nl.

Beëdiging LMS-medewerkers

Een van de taken van VIK is het verrichten van screening en integriteitsonderzoek van nieuwe politie- en LMS-medewerkers. Als dit onderzoek met positief resultaat is afgesloten, vindt de beëdiging van de nieuwe medewerkers plaats. Zo gebeurde dit op 14 juli ook bij een aantal nieuwe LMS-medewerkers. Zij legden de eed of belofte af, waarmee ze verklaarden dat zij op een integere wijze aan hun functie zijn gekomen en dat zij hun functie in de toekomst integer vervullen. Bovendien gaven ze daarmee aan 'zich zowel in werk- als privésituatie te gedragen zoals een goed ambtenaar betaamt en niets te doen dat het aanzien van het ambt schaadt'. Een noodzakelijk maar ook zeker een mooi en feestelijk moment om even bij stil te staan.   

Op de foto zie je helemaal links Willemien Los, plv. directeur LMS, met rechts van haar Anita Huiberts, die een bos bloemen overhandigt aan de zojuist beëdigde Alette Smeenk (bedrijfsvoeringsspecialist LMS Oost-Nederland / MK ON i.o.). Foto: LMS. 

LMS Security Week

Informatiebeveiliging is een belangrijk onderdeel van de continuïteit van het meldkamerwerk. Het is ook ieders taak en moet een vanzelfsprekend onderdeel van het werk zijn. Hoe we allemaal ons steentje kunnen bijdragen, laat de LMS zien in de Security Week die deze week plaatsvindt.  

Specialisten geven inzicht in de beveiligingsrisico's van de meldkamers, hoe je hiermee om kunt gaan en wat je kunt doen om ze te beperken. Er is een demo waarin een hacker live laat zien hoe hij te werk gaat en je krijgt zicht op welke projecten er op het gebied van security lopen. Gedurende de gehele week voeren beheerders op hun meldkamers vooraf geselecteerde aanbevelingen en changes uit op het gebied van security en worden ze waar nodig ondersteund door het projectteam. Deze week zijn ook de nieuwe vakbekwaamheidstrainingen voor centralisten klaar. 

 

Voeg toe aan selectie