Terugblik op 2020

In 2020 zijn flinke stappen gezet om te komen tot een prachtig nieuw meldkamergebouw en een goede samenwerking op één meldkamerlocatie in Oost-Nederland. Hieronder is een aantal hoogtepunten uitgelicht.

IV / ICT en beheer

We stellen in 2020 het Aansluitplan IV ICT (1.9) vast. Hiermee is duidelijk welke ICT-voorzieningen in de MK ON komen. Het RTIC krijgt in haar backoffice 10 werkplekken die hetzelfde zijn als die van LMS-beheerders.

Het beheer op de locaties én de beheerders zijn grotendeels per 1 januari 2020 'overgedragen' aan de LMS. Gedurende het hele jaar is de LMS hard aan het werk om die dienstverlening en de eigen personele zorg goed in te regelen. Het op orde brengen van de facilitaire zaken gaat niet altijd even soepel, zo merken ze in de MK-locaties. COVID-19 werkt hierin zeker niet mee. Eind 2020 lijkt het meeste naar wens geregeld.

De migratie naar het nieuwe C2000 in de eerste weken van 2020 lijkt technisch goed te verlopen. In de weken daarna blijkt het minder stabiel dan gedacht. Tot aan de zomer wordt door LMS-beheer hard gewerkt om het systeem op orde te brengen. En nog steeds blijft het een punt van aandacht en zorg. 

COVID-19

Vanaf maart is het duidelijk: COVID-19 neemt pandemische vormen aan. De meldkamers in Oost-Nederland bereiden zich samen voor. We doen als leiding van de meldkamers samen een zelfscan en maken een richtlijn COVID-19 Meldkamers Oost-Nederland. Vanaf september spreekt de locatieleiding elkaar elke week in het uurtje COVID-overleg. Samenwerking op een thema dat alle drie locaties raakt; een mooi voorbeeld in de stap naar de MK ON.

Het landelijk Strategisch Meldkamerberaad vraagt elke meldkamer om een continuïteitscan. Ze willen weten hoe de meldkamers zich voorbereiden op uitval. Meldkamers voeren daarvoor over en weer een collegiale review uit. Wij doen dat samen met het meldkamergebied Midden-Nederland. Midden-Nederland oordeelt positief over de getroffen continuïteitsmaatregelen op de MAN, de MON en Twente. Zij complimenteren de collega’s op die meldkamerlocaties voor hun harde werk aan het borgen van de continuïteit.

Licht en geluid

Het lichtontwerp voor de MK ON is klaar. Geheel naar wens van de gebruikers en volledig conform de meest recente inzichten uit de wetenschap en de praktijk over bioritme en de invloed van licht.

Er start een aanvullend geluidsonderzoek voor de MK ON. In andere meldkamers blijkt hinder van ‘nagalmtijden.’ Wij zijn kritisch. Het is voor onze meldkamer nu een modelmatige exercitie. Bovendien zijn we met gebruikers tot de huidige open indeling gekomen. En is voldaan aan de geldende geluidsnormen. De oplossing ligt voor ons in het aanbrengen van speciale wandbekleding. Eén ding is zeker: op de tekentafel voldoet nu alles (zelf méér dan dat), maar de echte proef is de praktijk van straks.

Van bouwplan naar realisatie

Eind december is de aannemer geselecteerd en zijn alle vergunningprocedures positief afgerond. Dat brengt ons weer een stap verder bij de ‘eerste heipaal de grond in’. Op de valreep van 2020 weten we het 100% zeker: in 2021 gaan we voor de collega’s bouwen!

We gaan eind 2020 een nieuwe fase in: ‘Van bouwplan naar realisatie en organisatie’. Met de Koersnotitie in de hand formuleren we drie programmalijnen om de (verander)opdrachten uit te voeren: 1) Huisvesting en Inrichting, 2) Aansluiten en IV/ICT en 3) Organisatie en Bedrijfsvoering. Voor de laatste lijn is een nieuw Programmateam actief. De beide Qmakers en de projectleiders van rood/multi, wit en blauw geven via dat platform samen vorm aan (de stappen naar) de nieuwe MK ON.

 

Voeg toe aan selectie